De nieuwe breekbok van Sabum Kevin Jansen

Sabum Kevin Jansen van Taekwon-Do Vereniging Oh Do Kwan is binnen I.T.F. Nederland inmiddels uitgegroeid tot dé specialist van het breken (Kyokpa). Door al zijn ervaringen is het hem gelukt om een nieuwe breekbok te ontwikkelen. Deze breekbok zal te zien en te ervaren zijn op zaterdag 17 september bij de Powerbreak Clinic van Oh Do Kwan.

Kijk voor video’s van de nieuwe breekbok op de Facebook pagina van Kevin Jansen

Hoe ben je op het idee gekomen om een nieuwe breekbok te laten maken? Had je op voorhand al een idee hoe hij eruit moest zien en waaraan hij moest voldoen?
“De afgelopen jaren heb ik me ervoor ingezet om het wedstrijdonderdeel Powerbreaking binnen I.T.F. Nederland dezelfde status en kwaliteit te geven als de onderdelen Sparring en Tul. Tot nu toe heb ik dit gedaan door kennis uit succesvolle powerbreak landen (met name Nieuw-Zeeland) naar Nederland te halen en te verspreiden bij verschillende dojangs en op nationale trainingen. Maar kennis is slechts één van de factoren die een rol spelen bij de vorming en ontwikkeling van de Nederlandse Taekwon-Doïns. Als de omstandigheden waaronder wij die kennis toepassen niet optimaal is, dan zal die kennis zich nooit volledig omgezet worden naar vaardigheden.”

“​Ik heb de afgelopen jaren veel gewerkt met de drie breekbokken van I.T.F. Nederland, zowel op wedstrijden als op trainingen met de nationale selectie. Wat mij de laatste paar jaar met name opviel is dat deze breekbokken door het veelvuldige gebruik hun beste tijd hebben gehad. Ze zijn niet meer stabiel en op bepaalde plaatsen zelfs vervormd. Dit belemmert atleten niet alleen in hun technische ontwikkeling (de Nederlandse wedstrijd- en trainingsomstandigheden sluiten niet aan op de internationale standaard), maar er kleven ook veiligheidsrisico’s aan de breekbokken.”

“Ik had dus het idee om een breekbok te maken die aansluit op die internationale standaard. Ik heb hiervoor het basisontwerp van ITF Nieuw Zeeland opgevraagd bij mijn breekmentor en wereldkampioen Sabumnim Brendan Doogan. Dit ontwerp heb ik in samenwerking met een professionele metaalbewerker nog op enkele punten aangepast. Mijn eigen wedstrijdervaring in combinatie met het technische inzicht van deze metaalbewerker hebben geleid tot de ontwikkeling van het prototype dat nu in mijn achtertuin staat.”

Waar liep je in de voorbereidingen tegenaan? Waren al jouw wensen en ideeën uit te voeren?
“De grootste uitdaging was het vinden van een bekwame (en betaalbare) metaalbewerker. Een sportkameraad, die BMW monteur is, bracht mij in contact met een las- en montagebedrijf waar de manager zelf jarenlang vechtsport heeft beoefend. Door die klik kon ik mijn idee aan hem voorleggen, en met veel enthousiasme hebben ze dat opgepakt. Niet alleen konden zij al mijn ideeën uitwerken, de metaalbewerker deed ook enkele technische suggesties die het basisontwerp alleen maar beter hebben gemaakt.”

Kun je wat vertellen over het productieproces?
“Door de zeer gedetailleerde bouwtekening kon de metaalbewerker in zo’n anderhalve dag de eerste versie in elkaar zetten. Daarna ben ik met een paar planken bij hem langsgegaan om een aantal testronden uit te voeren. Op dat moment voldeed de breekbok al aan alle verwachtingen. We kwamen nog op enkele kleine meetkundige en praktische aanpassingen, waardoor de verwachtingen werden overstegen. Voorbeelden van deze aanpassingen waren een andere maat bouten en het verstelbaar maken van de voetstukken onder de breekbok om op een ongelijke grond te kunnen stabiliseren. Al met al kostte het zo’n 20 arbeidsuren om de eerste stelling te produceren. Vanwege het leereffect van de productie verwachten we de volgende in 12 à 14 uur te kunnen vervaardigen.”

Kun je een aantal aspecten van de breekbok noemen? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de bestaande breekbokken?

  • “De stelling kan door het verwijderen van twee pinnen in elkaar worden gevouwen en weer worden uitgeklapt. Geen lange montages meer op wedstrijden en trainingen. Twee verstelbare bacosleutels is alles wat je nodig hebt.
  • Er zitten geen scherpe randen of punten in de stelling. Alle hoeken zijn afgerond om de risico’s op blessures te minimaliseren.
  • De plankenhouder bevat een uitschuifbare rand, waardoor de planken voor de stelling hangen in plaats van erin. Hierdoor steekt er geen hoek uit de stelling waar men tegenaan kan schoppen of slaan.
  • De stelling is volledig gemaakt van roestvrij (=roestvast) staal. Duurzaam en stevig.
  • Aan de voorkant van het grondstuk is een halterstang gemonteerd. Hierdoor kan de stelling ‘geladen’ worden met halterschijven en zijn er dus geen muur of assistenten nodig om de stelling op zijn plek te houden. Door het gewicht aan de voorkant te plaatsen komt de stelling bij een harde schop ook niet meer van de grond (= eigen toevoeging).
  • De stelling rust op vier poten met een rubberen onderkant. Hierdoor heeft de stelling meer grip op de grond, helemaal als de halterschijven het zwaartepunt laag houden (= eigen toevoeging).
  • De vier poten zijn individueel in hoogte verstelbaar. Zo kun je de breekbok zelfs op een ongelijke grond waterpas zetten (= eigen toevoeging, heel handig in mijn achtertuin).”

Je wilt dat er meerdere breekbokken worden gemaakt voor de toernooien? Hoe staat het daarmee?
“Dat klopt, mijn doel is om dit ontwerp te standaardiseren voor I.T.F. Nederland. Het zou mooi zijn als er binnen I.T.F. Nederland wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van alle wedstrijdonderdelen. Een bond die veelzijdig is in haar aanbod en op alle facetten een hoge kwaliteit kan leveren, kan een grote diversiteit aan mensen aantrekken. Door deze mensen de kans te geven om zich op onze nationale wedstrijden en trainingen maximaal te ontwikkelen, worden op termijn de Nederlandse resultaten op internationale wedstrijden ook beter. Dat zal vervolgens weer bijdragen aan de populariteit van onze sport. Het is een sneeuwbaleffect dat begint met een investering in kwaliteit.”

“Ik wil eerst het prototype introduceren. Hiervoor heb ik de Oh Do Kwan Powerbreak Clinic opgezet. Deelnemers krijgen naast een technische wedstrijdtraining de gelegenheid om als eerste de nieuwe breekbok uit te testen. Dit met als doel om ze te vergelijken met de breekbokken die I.T.F. Nederland nu heeft. Uiteraard hoop ik dat het bestuur van onze bond ook aanwezig zal zijn en hoop ik ze ervan te kunnen overtuigen een aantal exemplaren te bestellen. Hierbij wil ik wel benadrukken dat ik de breekbokken lever tegen kostprijs (materiaalkosten + arbeidsloon metaalbewerker). Mijn doel is om het breken verder te ontwikkelen en niet om er financieel wijzer van te worden.”

“De volgende stap is het in gebruik nemen van de breekbokken op wedstrijden. Het inschrijfgeld van de Oh Do Kwan Powerbreak Clinic zal volledig worden geïnvesteerd in de organisatie van de Oh Do Kwan Team Cup die wij volgend jaar op zaterdag 24 juni organiseren in Capelle aan den IJssel. Bij dit toernooi zal Powerbreaking zowel individueel als in teamverband een centraal onderdeel zijn. Daar hoop ik minstens 5 breekbokken neer te kunnen zetten.

Inschrijven voor de Oh Do Kwan Powerbreak Clinic van zaterdag 17 september in Capelle aan den IJssel kan via ODKpowerclinic@gmail.com. Ik hoop jullie daar allemaal te zien!